Hygiëne in de tijden van Corona

Het nieuwe coronavirus, ook wel SARS-CoV-2 genoemd, verspreidt zich over de hele wereld. De belangrijkste overdrachtsroute van mens op mens is via kleine druppeltjes. Met eenvoudige hygiënemaatregelen kan iedereen helpen om zichzelf en anderen te beschermen tegen de levensbedreigende longziekte en de snelle verspreiding van het virus te remmen. Onze themaspecial behandelt de meest effectieve methoden voor bescherming tegen infectie.

Waar komt het coronavirus vandaan?

Op 11 maart 2020 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) COVID-19 tot een pandemie verklaard. De longziekte wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2. Anders dan bij een epidemie gaat het bij een pandemie niet om een gelokaliseerde uitbraak van een besmettelijke ziekte, maar verspreidt deze zich over de hele wereld, zoals nu het geval is. Een infectie met het coronavirus manifesteert zich door griepachtige symptomen, zoals hoesten, koorts, verkoudheid en moeheid. Ook kunnen ademhalingsproblemen, keelpijn, hoofdpijn en pijnlijke ledematen, misselijkheid, diarree en koude rillingen optreden. Het verloop van de ziekte verschilt sterk per persoon. Sommigen ontwikkelen geen symptomen, terwijl anderen een ernstige longontsteking krijgen die kan leiden tot longfalen en overlijden. Onderzoekers veronderstellen dat het coronavirus SARS-CoV-2 van een wild dier overgedragen is op een mens op een voedselmarkt in de Chinese stad Wuhan, in de provincie Hubei. Maar welk dier de oorspronkelijke drager van het virus was, is nog niet helemaal duidelijk. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat de ziekteverwekker van vleermuizen op andere dieren is overgedragen voordat deze op mensen is overgegaan, vermoedelijk door het eten van een dier dat als tussengastheer voor SARS-CoV-2 heeft gefungeerd en op de markt werd verhandeld.

Veroorzakers infectieziekten

Infectieziekten kunnen worden veroorzaakt door verschillende ziekteverwekkers, waaronder virussen, bacteriën of schimmels.

  • Virussen
    • Virussen zoals het coronavirus SARS-CoV-2 zijn niet zichtbaar met het blote oog en slechts zo’n 20 tot 300 nanometer groot. Ze dringen dierlijke, plantaardige of menselijke cellen binnen en gebruiken deze levende cellen als gastcellen. Zelfs wanneer ze worden blootgesteld aan lucht kunnen ze soms heel lang overleven en besmettelijk blijven. Om op lange termijn te overleven, hebben ze echter een nieuwe gastheercel nodig. Wanneer ze deze niet vinden, gaan virussen vroeg of laat dood.Niet alle virussen veroorzaken ziekten. Ons immuunsysteem komt vaak snel in actie en bestrijdt indringers onmiddellijk. Virussen beginnen zich te vermenigvuldigen in het lichaam, zodra er een infectie is opgetreden. Medicijnen helpen maar beperkt tegen virussen en van antibiotica is bewezen dat ze niet effectief zijn tegen virale ziekten. Er bestaan antivirale medicijnen die alleen helpen tegen bepaalde typen virussen. Omdat virussen (bijv. het influenzavirus) kunnen veranderen, kunnen ze gemakkelijker voorbij het menselijk afweersysteem komen. Iemand wordt pas immuun als zijn lichaam de ziekteverwekker heeft opgeruimd. Maar zelfs nadat een ziekte is overwonnen, is immuniteit niet altijd gegarandeerd. Virussen hebben geen eigen stofwisseling.
  • Bacteriën
    • In vergelijking met virussen zijn bacteriën vele malen groter. Deze eencellige organismen zijn ongeveer 0,1 tot 700 micrometer groot en zelfvoorzienend. Ze hebben ook hun eigen genetische materiaal en eigen stofwisseling. Bacteriën zijn overal, in de lucht, in water, in voedsel enz. Evenals virussen kunnen bacteriën lange tijd overleven, vaak weken, soms zelfs maanden, in de omgeving of in het lichaam zelf. Ze passen zich snel aan en kunnen zich onder verschillende omstandigheden vermenigvuldigen. Slechts één procent van alle bacteriën veroorzaakt ziekten bij de mens. In veel gevallen zijn bacteriën zelfs belangrijk voor onze gezondheid. Ze leven bijvoorbeeld in de menselijke darm, op de huid of in de mondholte. Wie bacteriën wil elimineren, kan dit doen met hoge temperaturen (bijvoorbeeld in de vorm van waterdamp bij het schoonmaken) of chemische middelen, zoals alcohol, aldehyden of chloor. In het menselijk lichaam worden vaak antibiotica gebruikt als onderdeel van een behandeling. De bacteriën kunnen zich dan niet vermenigvuldigen of worden zelfs direct vernietigd.
  • Schimmels
    • Schimmels komen van nature voor op de menselijke huid of in het lichaam. Er zijn slechts een paar soorten schimmels die ziekten bij de mens veroorzaken, waaronder huidschimmels, gisten en enkele andere schimmels. Deze schimmels voelen zich thuis op vochtige plekken: in badkamers, hoekjes, op vochtige muren of in bloempotten. Etenswaren zoals brood, aardappelen of meel kunnen ook een broedplaats zijn voor schimmels. Schimmels zijn zelfs te vinden in gestoffeerde meubels en beddengoed. De gistschimmel maakt deel uit van onze natuurlijke huidflora. Deze schimmel leeft in de huidschilfers en voedt zich met dode huidcellen. Schimmels dringen alleen het menselijk lichaam binnen als de natuurlijke bescherming van de huid beschadigd is of als het immuunsysteem verzwakt is. Een ziekte die wordt veroorzaakt door schimmels noemen we een mycose. In de meeste gevallen worden de huid, nagels of slijmvliezen aangetast. Het komt maar zelden voor dat inwendige organen zoals de longen aangetast worden door schimmels. Maar als dit gebeurt, kunnen ze grote schade veroorzaken.

Hoe wordt het coronavirus SARS-CoV-2 overgedragen?

Druppelinfectie:

Voor zover we nu weten, wordt het coronavirus SARS-CoV-2 voornamelijk overgedragen via wat we druppelinfectie noemen. Mensen die hoesten of niezen verspreiden de ziekteverwekkers hierbij in de lucht. Andere mensen inhaleren deze ziekteverwekkers en raken er in het ergste geval ook mee besmet.

Indirecte infectie:

Het virus kan ook indirect worden overgedragen. Dit is het geval wanneer mensen eerder in hun handen hebben gehoest of geniest en hierna voorwerpen aanraken zoals deurklinken, mobiele telefoons, touchscreens of de rugleuning van een stoel. De virussen blijven op het oppervlak zitten en bereiken zo gezonde mensen.

Contactinfectie (smeerinfectie):

Virale ziekten kunnen zich ook verspreiden via smeerinfectie. Zo kunnen zelfs de kleinste, besmette restsporen van menselijke ontlasting een gezond persoon bereiken via vuile handen. Besmetting is ook mogelijk als de ziekteverwekker het lichaam rechtstreeks binnendringt via de slijmvliezen van de ogen, keel en neus of via de bovenste luchtwegen, bijvoorbeeld door middel van een zoen. Op dit moment is nog niet duidelijk of SARS-CoV-2 zich verspreidt via smeerinfectie. Een van de meest effectieve manieren om smeerinfectie te voorkomen, is om je handen grondig te wassen met gewone zeep.

Hoe kun je jezelf en anderen beschermen tegen infectie?

           

Omdat er op dit moment nog geen vaccin bestaat tegen het coronavirus, is het zeer belangrijk om eenvoudige hygiënemaatregelen in acht te nemen, zowel in je privé-omgeving en persoonlijke hygiëne als in openbare ruimtes.

  • Persoonlijke hygiëne
    • Raak je gezicht zo min mogelijk aan met ongewassen handen.
    • Was je handen goed en regelmatig met zeep en gebruik onderweg van tijd tot tijd een desinfectiemiddel.
    • Draag een mond-neusmasker als je ziek bent en zorg ervoor dat het correct is aangebracht.
    • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze na gebruik direct weg in een vuilnisbak met deksel.
    • Mijd contact met zieke mensen.
  • Wat je thuis kunt doen
    • Volg de regels voor hoesten en niezen: Wanneer je moet hoesten of niezen, houd minimaal 1,5 meter afstand van andere mensen, nies/hoest in de binnenkant van je elleboog en draai weg van anderen.
    • Blijf thuis bij luchtweg- of griepachtige klachten.
    • Zorg voor ruimtelijke scheiding als mensen in je directe omgeving ziek zijn.
    • Ventileer ruimten regelmatig en gebruik een luchtreiniger.
    • Maak gebruik van thuiswerkfaciliteiten en stel zakenreizen uit.
    • Mijd contact, vooral met ouderen of chronisch zieke mensen.
  • Wat je onderweg kunt doen
    • Houd 1,5 meter afstand van andere mensen, vooral van mensen die ziek zijn.
    • Geef anderen geen hand, omhelzing of zoen.
    • Volg de regels voor hoesten en niezen: Wanneer je moet hoesten of niezen, houd minimaal 1,5 meter afstand van andere mensen, nies/hoest in de binnenkant van je elleboog en draai weg van anderen.
    • Desinfecteer regelmatig oppervlakken zoals het stuur van de auto, deurgrepen, mobiele telefoons enz.
    • Ga niet op vakantie.
    • Reis indien mogelijk niet met het openbaar vervoer.
    • Woon geen grote evenementen bij.
    • Winkel niet op drukke tijden, maak gebruik van afhaal- en bezorgservices.

Waarom hygiënemaatregelen zo belangrijk zijn in tijden van corona

In een schone, goed onderhouden omgeving die regelmatig wordt gereinigd, wordt het risico van overdracht van ziekteverwekkers aanzienlijk verminderd. Oppervlakken vormen dan geen broedplaats meer voor ziektekiemen, bacteriën of virussen. Zelfs op moeilijk bereikbare plekken worden de ziekteverwekkers grondiger geëlimineerd.

Handige machines voor deze tijd

  • Professionele stoomzuigers en stoomreinigers voor desinfecterend reinigen,
    • Ze zorgen voor voldoende hygiëne en het bestrijden van schadelijke ziektekiemen of virussen. Deze machines zijn, dankzij de hoge reinigingstemperatuur, een effectieve en tijdbesparende reinigingsoplossing.
    • Bij het reinigen van muren, vloeren of meubels kunnen ziektekiemen, bacteriën en virussen effectief worden bestreden met professionele stoomreinigers. De stoom komt in zeer fijne druppels uit het mondstuk en, afhankelijk van het type apparaat, bij een maximale temperatuur van 100 ° C en een maximale druk van 3 tot 4 bar. De snelheid is ongeveer 170 km/u. Daarom bereikt de stoom alle scheuren of rubberen plooien waar borstels of doeken nauwelijks kunnen komen. Op deze manier kunnen moeilijk bereikbare plekken hygiënisch en grondig worden gereinigd.

  • Vloeroppervlakken reinigen
    • Voor de natte reiniging van harde en veerkrachtige vloerbedekkingen, worden naast de manuele schoonmaakuitrusting ook schrobmachines gebruikt. Deze machines kunnen in één doorgang de vloer nat reinigen en het vuil water onmiddellijk weer opzuigen. Op deze manier wordt het werk niet alleen hygiënisch, maar ook efficiënt uitgevoerd.
    • Het voordeel van een mechanische reiniging in vergelijking met een manuele is dat kiemen – bijvoorbeeld bij het opzuigen van het vuil water – permanent worden verwijderd en zich niet kunnen ophopen in een manueel reinigingsdoekje. Dit verlaagt het risico op herbesmetting. Het risico op besmetting via de handen wordt ook verminderd dankzij deze contactvrije reiniging. Het gebruik van reinigingsmachines verhoogt ook de efficiëntie: Dankzij de grotere oppervlakteprestatie, kan er een groter oppervlak worden schoongemaakt in minder tijd. Nog een extra voordeel: reinigingsmiddelen kunnen in exact de juiste hoeveelheid worden toegevoegd dankzij de doseersystemen. Bovendien hebben de schrobmachines een veel hogere borsteldruk op het te reinigen oppervlak. Dit verhoogt ook nog eens de reinigingsprestaties in vergelijking met een mop.

  • Warmwater hogedrukreinigers voor desinfecterend reinigen
    • De intensieve en zorgvuldige reiniging met hogedrukreinigers biedt de mogelijkheid om een ​​hoge hygiënestandaard te bereiken. Ze kunnen worden gebruikt om plaatsen te bereiken die handmatig moeilijk toegankelijk zijn, zoals spleten en scheuren. Ze zijn vooral nuttig bij het reinigen en desinfecteren van grote oppervlakken zoals plafonds, muren en vloeren en kunnen ziektekiemen, bacteriën en virussen effectief bestrijden.
    • Het gebruik van warmwater hogedrukreinigers versnelt de reiniging met wel 40 procent in vergelijking met koudwater hogedrukreinigers, vooral vanwege het snellere droogproces van de schone oppervlakken. Naast betere resultaten en een snellere reinigings- en droogtijd, kan een meetbare reductie van ziektekiemen worden bereikt bij gebruik van warmwater hogedrukreinigers en een watertemperatuur van minimaal 85 ° C. Niet alleen vuil, maar ook bacteriën en virussen kunnen effectief worden bestreden. Met behulp van de stoomfunctie is het zelfs mogelijk om te reinigen bij temperaturen tot 155 ° C. Afhankelijk van het toepassingsgebied zijn hogedrukreinigers nodig waarbij de waterdruk en -hoeveelheid bij het hogedrukpistool kunnen worden geregeld. Dit maakt het mogelijk om telkens met de juiste combinatie te werken zonder dat het vuil terug spat en richting de gebruiker komt.